Antivirusno djelovanje laktoferina

Antivirusno djelovanje laktoferina

Pripremite se za sezonu prehlada i viroza

Dolaskom hladnijih dana neizbježan je susret s prehladama i virozama. Suprotno uvriježenom mišljenju kako je prehlada uzrokovana hladnoćom, kao i svaka viroza, prehlada je uzrokovana malom zaraznom česticom – virusom.

Takvih je čestica više od 200 vrsta, ali najčešći je rinovirus, za koji se smatra da je odgovoran za najmanje 50% prehlada. Drugi virusi koji mogu uzrokovati prehladu uključuju koronavirus, respiratorni sincicijski virus, influenca i parainfluenca virus.

Također, postoje čimbenici koji mogu povećati vjerojatnost dobivanja prehlade. Na primjer, veća je vjerojatnost da ćete „uloviti“ virozu ako ste kronično umorni, pod emocionalnim stresom ili imate alergiju sa simptomima curenja nosa i grlobolje.

Dodaci prehrani kao pomoć protiv viroza

Već se dugi niz godina traži čaroban sastojak koji će spriječiti pojavu i skratiti trajanje viroza. Uz pravilnu i uravnoteženu prehranu te redovitu tjelesnu aktivnost, kvalitetni dodaci prehrani zauzeli su važno mjesto u ulozi zaštite organizma. Vitamini poput vitamina C i vitamina D središtu su pozornosti svakim dolaskom hladnije sezone. U vrijeme pandemije koronavirusa interes za svim dodacima prehrani rapidno je porastao. Povećanjem interesa, povećao se i broj istraživanja vezanih za COVID-19 i dodatke prehrani, a istraživano je djelovanje i mnogih zaboravljenih aktivnih tvari.

Vitamini i minerali su iznimno važni kada govorimo o održavanju zdravlja i borbi protiv virusa, međutim i pojedini nutraceutici su se pokazali iznimno djelotvornima kada je riječ o antivirusnom djelovanju. Naime, u posljednjih 30 godina postignut je veliki napredak u rasvjetljavanju višestruke funkcije laktoferina kao antivirusne, ali i jedinstvene protuupalne i imunomodulacijske molekule.

Laktoferin je multifunkcionalni glikoprotein koji veže željezo i pripada obitelji transferina, a prisutan je u većini bioloških sekreta i dostiže osobito visoke koncentracije u kolostrumu i majčinom mlijeku. Laktoferin iz goveđeg mlijeka, glavna je vrsta laktoferina koja se koristi u medicini zbog svoje lake dostupnosti, američka je Uprava za hranu i lijekove označila kao tvar općenito priznatu kao sigurnu (GRAS).

Među brojnim zaštitnim aktivnostima koje ima ova super-molekula nakon oralne primjene, najvažnije su: antianemično, protuupalno, antimikrobno, imunomodulacijsko, antioksidativno, antikancerogeno djelovanje te antivirusno djelovanje. Sve ove aktivnosti ističu značaj u obrani domaćina pomoću laktoferina koji predstavlja idealan dodatak prehrani.

Crtice iz znanosti o djelovanju laktoferina na SARS-CoV 2virus

Jeste li znali da je antivirusno djelovanje laktoferina istraživano je na više od 20 različitih vrsta virusa?

Od kada je otkriven, laktoferin i njemu srodni peptidi uglavnom se smatraju važnim nespecifičnim obrambenim molekulima domaćina od raznih patogena, uključujući i niz virusa. U novije vrijeme protuupalna i imunomodulatorna uloga laktoferina stekla je sve veći znanstveni interes jer se čini da je u stanju ublažiti odgovor domaćina na infekcije te ima dvostruku sposobnost stimuliranja imunosnog sustava da se suprotstavi patogenoj invaziji, a istovremeno spriječi štetni imunosni i upalni odgovor domaćina.

U novom istraživanju provedenom 2020. godine predložena je mogućnost uzimanja laktoferina u obliku dodatka prehrani kao potencijalan preventivni i pomoćni pristup COVID-19 bolesti i to zahvaljujući njegovom antivirusnom djelovanju i imunomodulatornim mehanizmima.

Novoobjavljene studije pokazuju kako LAKTOFERIN može djelovati na više načina:

  1. dovodi do bržeg čišćenja organizma od SARS-CoV-2 virusa koji uzrokuje COVID-19 bolest, a samim time i do smanjenja širenja virusa u populaciji
  2. pojačava aktivnost stanica prirodnih ubojica i neutrofila
  3. regulira više biokemijskih parametra koji su kod pogoršanja simptoma COVID-19 bolesti značajno povišeni te su pokazatelji povećane smrtnosti:
    – citokini poput IL-6
    – D-dimer
    – transaminaze
    – feritin

Zaključno, brojni su razlozi zašto bi se svijest o laktoferinu trebala podići. Brzi tempo života koji za posljedicu često nosi manjak vremena za brigu o sebi traži dodatne akcije kako bi izdržali sve posljedice životnih izazova. Trenutna nepovoljna zdravstvena situacija u cijelome svijetu zasigurno tome ne pomaže, a brojka od nekoliko tisuća zdravstvenih radova u čijem je fokusu ova super-molekula samo pokazuje kako smo na tragu novog jednostavnog rješenja za brojne svakodnevne poteškoće.

Više o laktoferinu pročitajte na laktoferin.hr.

Literatura:

  1. Chang R, Ng T, Sun W. Lactoferrin as potential preventative and adjunct treatment for COVID-19. International Journal of Antimicrobial Agents. 2020;56(3):106118.
  2. Wang Y, Wang P, Wang H, Luo Y, Wan L, Jiang M et al. Lactoferrin for the treatment of COVID 19 (Review). Experimental and Therapeutic Medicine. 2020;20(6):1-1.
  3. Chen PW, Liu ZS, Kuo TC, Hsieh MC, Li ZW. Prebiotic effects of bovine lactoferrin on specific probiotic bacteria. Biometals. 2017 Apr;30(2):237-248. doi: 10.1007/s10534-017-9999-8. Epub 2017 Feb 9. PMID: 28185076.
  4. Wakabayashi H, Oda H, Yamauchi K, Abe F. Lactoferrin for prevention of common viral infections. Journal of Infection and Chemotherapy. 2014;20(11):666-671.
  5. Mirabelli C, Wotring J, Zhang C, McCarty S, Fursmidt R, Pretto C et al. Morphological cell profiling of SARS-CoV-2 infection identifies drug repurposing candidates for COVID-19. Proceedings of the National Academy of Sciences. 2021;118(36):e2105815118.
  6. Campione E, Cosio T, Rosa L, Lanna C, Di Girolamo S, Gaziano R et al. Lactoferrin as Protective Natural Barrier of Respiratory and Intestinal Mucosa against Coronavirus Infection and Inflammation. International Journal of Molecular Sciences. 2020;21(14):4903.
  7. Campione E, Lanna C, Cosio T, Rosa L, Conte M, Iacovelli F et al. Lactoferrin as potential supplementary nutraceutical agent in COVID-19 patients: in vitro and in vivo preliminary evidences. 2020;.
  8. C, Health E, Disease H, Disease L, Management P, Conditions S et al. Understanding the Basics of a Common Cold [Internet]. WebMD. 2021 [cited 25 October 2021]. Available from: https://www.webmd.com/cold-and-flu/cold-guide/understanding-common-cold-basics#1
  9. Bae M, Kim H. The Role of Vitamin C, Vitamin D, and Selenium in Immune System against COVID-19. Molecules. 2020;25(22):5346.
  10. Superti F. Lactoferrin from Bovine Milk: A Protective Companion for Life. Nutrients. 2020;12(9):2562.

Odaberi kategoriju

Najnovije objave

Održan 45. ESPEN kongres u Lyonu

Održan 45. ESPEN kongres u Lyonu

Celijakija – nedovoljno prepoznat zdravstveni problem

Celijakija – nedovoljno prepoznat zdravstveni problem

Najčešća alergija na hranu u djece

Najčešća alergija na hranu u djece

Olakšajte simptome psorijaze

Olakšajte simptome psorijaze